Čo môže spôsobiť jediný zápas…

Ligový súboj s Podbrezovou sa niesol v znamení štvrtkovej blamáže na Cypre. Vypenil fanklub, vypenili niektorí hráči, vypenil tréner Weiss. Obe strany si vymenili pár štipľavých poznámok. Hráči však aj tento zápas najskôr pokazili, a potom zázračne napravili. Gesto Barseghjana, ktorý víťazným gólom umlčal horúce hlavy na tribúnach, bolo veľavravné. Srdce si po zápase vylial aj tréner Weiss, a musím povedať, že ako fanúšik s ním z veľkej časti súhlasím. Chápem aj výhrady fanklubu, ale zas bolo by dobré trošku brzdiť vášne.

Áno, zápas na Cypre sme kardinálne posrali, ale to pre mňa nie je dôvod, aby som teraz prestal fandiť Slovanu. Veď budeme hrať Konferenčnú ligu, kde môžeme nahrať oveľa viac ako v Európskej lige. Aj ja by som si prial atraktívnejších súperov v EL, ale nebudem sa ako malé decko hádzať o zem len preto, že sme posledný krok k postupu nezvládli.

A transparent, ktorý rozprestreli ultras počas zápasu s Podbrezovou, sa mi zdal trochu prehnaný. Písalo sa tam, že klub nemá koncepciu, víziu, a má výbuchy v Európe. Skúsim teda tieto myšlienky rozmeniť na drobné, a okomentovať…

„Nulová koncepcia, žiadna vízia, výbuchy v Európe“

1) Nulová koncepcia.
Najskôr mala byť účasť v základnej skupine súťaže UEFA. Potom sa k tomu pridalo postupné budovanie koeficientu. Už nestačilo len zúčastniť sa, ale aj získať v skupine pár bodov navyše než je garantované minimum. Teraz už otvorene hovoríme aj o ambícii postúpiť zo základnej skupiny. A náš koeficient postupne rastie tak, že ho už máme lepší ako všetky české kluby s výnimkou Slavie, lepší ako Legia Varšava, a pár iných tímov, s ktorými sa chceme aspoň trochu porovnávať. A to napriek tomu, že náš rozpočet je oproti väčšine týchto tímov polovičný.

Dámy a páni, ak takto vyzerá nulová koncepcia, tak zrejme nechápem pojmy.

2) Žiadna vízia.
Spomínam si, že keď prišiel do klubu tréner Weiss, priniesol so sebou úplne novú víziu, ktorú dovtedy klub nemal. Tá spočívala v tom, že prestaneme zbytočne preplácať hráčov. Presadil koncept hosťovaní s opciou. To, že viaceré posily sklamali (napríklad Agbo, Jarjue, Mráz) sa stáva. To, že cenovka za Chakveho bola privysoká, a nad naše možnosti, je žiaľ fakt. To, že sme sa nedohodli na kúpe Polievku či Kaprálika, je škoda, ale zároveň to určite nie je len chybou Slovana. Či máme zaplatiť za každého hráča toľko, čo si iné slovenské kluby povedia, hoci napríklad do Poľska by tých istých hráčov poslali za drobné?

A neudržali sme ani hráčov ako De Marco, Medveděv či Abena. Poslední dvaja menovaní dostali oveľa lepšie ponuky, ktoré im Slovan jednoducho nemohol dať. De Marco zas pýtal viac než nakoľko si ho cenil tréner i športový riaditeľ. A preto títo hráči odišli.

Verím, že majiteľ časom takýto úsporný režim prehodnotí, a vyčlení aspoň 5 miliónov na „nákup skutočných posíl“. Ale aj keď tak doteraz neurobil, nemožno mu uprieť, že zaplatil takých velikánov ako je Kucka či Borjan. Že od konkurencie preplatil Savvidisa či Blackmana, ktorí sa vo svojich kluboch ukazovali veľmi dobre. A že je ochotný neustále skúšať ďalších a ďalších, hoci občas sa to ukáže ako vyhodené peniaze.

Chceme radšej takú koncepciu, akú má Žilina, či Trenčín, že predáme hneď všetko, čo sa hýbe len, čo vyradíme aspoň jedného súpera v Európe? Či chceme fungovať ako v Dunajskej Strede, že budeme mať každý rok len silné reči, a keď príde na lámanie chleba, tak skutek utek?!

3) Výbuchy v Európe.
Možno som fanúšikovský snílek, ale netuším, o čom fanklub v tomto prípade točí. Aké výbuchy? Posledný skutočný výbuch zaznamenal Slovan v roku 2019 proti Sutjeske. Potom to však odčinil, vyradil ďalších troch súperov vrátane ekonomicky a športovo našlapaného gréckeho majstra PAOK Solún. Porovnateľný výbuch ako so Sutjeskou sa však v ďalších rokoch už neopakoval. Covidovú sezónu, keď sme miesto tréningu boli v karanténe, nerátam. Tá nie je porovnateľná s ničím.

Výbuch po štyroch rokoch. Prestanem fandiť?!

Výbuch teda prišiel až teraz s Arisom. Po štyroch rokoch. Lenže tak, ako sme náš posledný výbuch odčinili pred štyrmi rokmi, tak to môžu hráči odčiniť aj teraz. Len by im fanúšikovia mohli dať šancu. Ak to posereme aj v skupinovej fáze EKL, potom bude kritika namieste. Lenže mám ešte v živej pamäti, že minulý rok nás každý zatracoval už po dvoch zápasoch v skupine. A Slovan potom svoju skupinu vyhral!

Pripomeniem, že oveľa bohatšia pražská Slavia, ktorú českí novinári pred sezónou pasovali na postup do finále EKL (!), vo svojej skupine pohorela, a nepostúpila ani do 16-finále. Pritom mala na jej pomery relatívne ľahkú skupinu. A jej fanúšikovia ju za to nezožrali, hoci by tiež mali nárok vypeniť.

Počkajme si teda, ako to dopadne tento rok. Tréner Weiss má pravdu, keď hovorí, že hráči naozaj bojujú za klub. Kritizuje ich, keď si to zaslúžia. Ale právom sa ich zastane, keď má pocit, že je všetkého príliš.

Aj v minulej sezóne hráči bojovali prakticky v každom zápase, hoci ich mnohí odpisovali.

Nezabúdajme, že minulý rok sme vyhrali ligu, aj keď nám už nikto nedával šancu. Ani ja som napríklad neveril, že hráči otočia zápas s Dunajskou Stredou, keď prehrávali, a Dunajská bola pár minút virtuálne majstrom. O tom, ako ich všetci odpisovali v Európe už som hovoril. A nakoniec z toho bol historický úspech.

Jednoducho, tá bojovnosť nám nechýba, keď ide o všetko, a ukázalo sa to aj včera proti Podbrezovej. Hráči to nezabalili ani vtedy, keď sa zápas zdal byť stratený. Bojovali až do konca. Keď ešte dve minúty pred koncom prehrávali, chceli uhrať aspoň remízu. Napokon ukoristili výhru!

Áno, minulý týždeň sme neuveriteľne posrali zápas na Cypre. Ale znamená to, že zrazu sa na všetko dobré zabudne? Naozaj? Úprimne žasnem, čo môže spôsobiť jeden zápas. A veľmi si želám, aby naši hráči v skupine EKL uspeli, a opäť umlčali početných kritikov.

Slovan má po celom Slovensku dosť hejterov. Naozaj nie je nutné, aby sa k nim pridávali aj vlastní fanúšikovia. Pokiaľ to teda nie sú výhradne len fanúšikovia úspechu…

Author: Loguv

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *