Zákaz prestupov zrušený, krvilačné médiá to vybavili stručne

Slovenský klub ŠK Slovan Bratislava obdržal oficiálnu informáciu zo strany Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) o tom, že po vyrovnaní podlžností voči Vernonovi De Marcovi mu zrušila tzv. transfer ban (zákaz prestupov).

„V praxi to znamená, že uhradením záväzku bol zákaz prestupov zrušený, konanie voči Slovanu ukončené, a klub tak môže v nasledujúcom období opäť registrovať nových hráčov,“ informoval slovenský majster na svojom webe.

Takto znela celá informácia, respektíve text, ktorý médiá prevzali od Tlačovej agentúry Slovenskej republiky. Presne 43 slov a 441 znakov. A teraz sa pozrime, ako tie isté médiá nedávno informovali o tej istej veci, keď ešte zďaleka nebola definitívna.

Najskôr trnavský komentátor Zvolenský informoval na sociálnych sieťach o existencii transfer banu voči Slovanu. Kmotrík mladší to vtedy poprel, keďže klub o ničom takom nebol informovaný oficiálnou cestou. Nasledovali články v rôznych športových i nešportových denníkoch, vyjadrenia odborníkov i „odborníkov“, vlna hejtov rôznej intenzity na sociálnych sieťach… Dokonca športová redakcia SME k tomuto všetkému nakrútila podcast, kde riešili, že Kmotrík klame, a tak podobne.

Inými slovami, rozpútala sa mediálna hystéria, ktorá trvala niekoľko dní.

Pritom celý problém bol pomerne jednoduchý. Kmotrík síce s oneskorením, ale predsa informoval, že transfer ban nie je definitívny, rozhodne nie je na tri obdobia, a po uhradení dlhu voči bývalému hráčovi de Marcovi, bude zákaz prestupov zrušený.

Tak sa i stalo, a dnes už je to oficiálne.

Len ma zarazilo, že informáciu o zrušení zákazu vybavili médiá prostredníctvom 43 slov a 441 znakov, pritom mediálna hystéria trvala niekoľko dní, mala tisíce slov, desaťtisíce znakov, priniesla X hodín špekulácií, stovky až tisíce nenávistných príspevkov na rôznych sociálnych sieťach

A nič. Celý tento hurhaj bol zbytočný, a pomerne rýchlo vybavený. Ukázalo sa, že novinári sa mýlili, nepriniesli úplné informácie, a chceli sa znovu priživiť na lacných klikoch a lajkoch vyplývajúcich faktu, že priemerný Slovák si veľmi rád zahejtuje, zvlášť ak predmetom hejtu je SKUBA…

Mimochodom, keby šlo o Spartak Trnava či MŠK Žilina, myslíte, že by médiá postupovali rovnako? Dovolím si o tom pochybovať. Ani pri Antošíkovej likvidácii klubu nebolo toľko článkov, hejtov, sprievodných komentárov a podcastov ako v tomto prípade zákazu prestupov.

To hovorí za všetko.

PS: Týmto sa nezastávam mladého Kmotríka. Čo si myslím o jeho mediálnej komunikácii som už vyjadril v predošlom texte.

Author: Loguv

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *